2020 rok moudrosti těla i ducha

Všechno se děje z dokonalého důvodu a nic není dobré ani špatné, jen naše myšlení má neustálou potřebu kategorizovat. Pokud přijmeme za vlastní myšlenku, že VŠECHNO JE DOBŘE, pak je život prostě úžasný 🙂 a tělo je nejlepší místo k životu, jak víme! Proč se zabývat myslí, když chceme pracovat s tělem? Protože nejen, že je VŠECHNO DOBŘE, ale VŠECHNO JE V HLAVĚ!

Jeden z oblíbených příběhů dokládá starou moudrost, která nás vede, abychom zůstali tady a teď a přestali se bát, vyhnuli se panice a našli odvahu k posunu vpřed bez ohledu na to, co se děje.

Tento příběh si dovoluji uvést, protože je v něm tolik moudrosti, která stojí za zamyšlení!

Tajemství štěstí?

Kdysi dávno žil v údolí farmář se svým synem, pohledným a vlídným mladíkem. Žili klidný život navzdory nedostatku hmotného majetku. Byli velmi šťastní. To štěstí bylo tak cítit navenek, že sousedé začali žárlit a chtěli pochopit tajemství jejich štěstí.

Úspory a ztráty?

Jednoho dne stařec využil všech svých úspor na nákup mladého a krásného koně. Téhož dne, kdy ho koupil, kůň přeskočil plot a utekl do kopců. Sousedé vyjádřili své znepokojení:

“Ach, to je špatné. Jak budete nyní pracovat na polích?”

Farmář odpověděl: “Dobrá věc, špatná věc? Kdo ví?”

Dvojnásobné štěstí?

Za pár dní se jeho kůň vrátil z kopců a přivedl s sebou osm krásných koní. Sousedé se znovu shromáždili kolem:

“Ach, jaké štěstí! Nyní můžete dělat mnohem víc práce než kdy předtím!” říkali.

Farmář odpověděl: “Dobrá věc, špatná věc? Kdo ví?”

Neštěstí?

Druhý den farmářův syn spadl z jednoho nového koně a zlomil nohu.

“Takové neštěstí,” prohlásili sousedé.

Noha se synovi špatně zahojila a on zůstal s trvalou úzkostí a nekonečnou bolestí. Sousedé se opět obávali:

“Teď, když je neschopný, nemůže vám pomoci, je to špatné.”

Farmář odpověděl: “Dobrá věc, špatná věc? Kdo ví?”

Tragédie?

Brzy se objevila zpráva, že vypukla válka a a všichni mladíci museli vstoupit do armády. Vesničané byli smutní, protože věděli, že mnoho mladých mužů se nevrátí. Syn farmáře nemohl být nasazen kvůli jeho zlomené noze. Jeho sousedé byli závistiví:

“Jaké štěstí, že si udržel doma svého jediného syna!”

Farmář odpověděl: “Dobrá věc, špatná věc? Kdo ví?”

A vyprávění pokračuje …

Závěr

Život plyne a stále bude plynout bez ohledu na to, jak situace hodnotíme. Věci se mohou zdát špatné, mohou se zdát dobré. Chce to jen čas. Co když můžeme změnit naše vnímání v okamžiku, kdy něčemu věříme?

Stručně řečeno, vše, co se na povrchu zdá být špatné, může být dobré v přestrojení. A vše, co vypadá dobře na povrchu, nemusí být vždycky tak.

Jaký by byl život bez našich soudů a negativních příběhů? Možná si nebudeme uvědomovat, že se na to díváme z úzkého hlediska, ale z vyšší perspektivy se zdá, že to, co je tragické, může být nejvhodnější cestou vpřed.

Máte také příklady z vašeho života o událostech, které se zdály být dobré nebo špatné, a později jste změnili vaše vnímání? Určitě máte a zamyslete se nad nimi. Protože váš život vytváříte jen vy tím, jak se na něj díváte!

Celé fungování reality, je neuvěřitelně komplexní a provázaný proces. A není proto možné v rámci tohoto procesu o nějaké skutečnosti tvrdit, že je ve své podstatě dobrá, nebo špatná. Protože není nikdy možné předpovědět, jaké budou následky neštěstí. A stejně tak nelze odhadnout následky štěstí.